Ve službách republiky je zdařilým mixem fantasy a thrilleru

7. 04. 2012 17:40:41
Německá Zauberdienste a rodící se jednotky SS, sovětská NKVD, maďarský upír a polská léčitelka - a mezi tím vším bývalý legionář, nekromant a agent mladé Československé republiky Petr Hankl. To je špionážní thriller z prostředí magických tajných služeb, který vás zavede do širých mongolských stepí, polského pohraničí i do ulic Prahy a Berlína. A všude tam se bude rozhodovat o osudu světa, zmítaného následky světové války, která měla zůstat válkou jedinou. Jenže ta druhá už se chystá a démoni cítí krev. (anotace)

Se spisovatelem Tomášem Bandžuchem jsem se poprvé setkal v roce 2008 prostřednictvím knihy Drakobijci X. Jedná se o sborník, v němž vycházely ty nejlepší práce ze soutěže O železnou ruku lorda Trollslayera. Bandžuch se tenkrát umístil na skvělém 4. místě s povídkou Noc nekromantů. Nutno podotknout, že dílo mě tenkrát hodně oslovilo a já byl zvědavý, co bude následovat. Odpověď přišla hodně brzy, když kuloáry proběhla informace o chystané knížce, která se bude stejně jako Noc nekromantů, odehrávat za první republiky a bude mít stejného hlavního hrdinu. Že se nejednalo o pouhé sliby svědčí fakt, že kniha je už tři měsíce k dostání na knihkupeckém trhu a protože nejsem žádný škrt, rád bych se s vámi podělil o své dojmy.

Jak už nadpis napovídá, nese kniha název Ve službách republiky a její děj se odehrává (jak rovněž název napovídá) za první republiky. Průvodcem na tomhle retro výletě nám bude nekromant a bývalý legionář Petr Hankl. S ním se poprvé setkáme ve Vladivostoku roku 1920, kdy se z něj stane velice schopný nekromant. Od této chvíle ho budeme provázet na každém kroku a v jeho společnosti dojdeme až do roku 1935. Kromě Vladivostoku se ocitneme i v Berlíně, Praze a na Slovensku. Na všech zmíněných místech se dostane hlavní hrdina do kontaktu nejen s nadpřirozenými bytostmi (počínaje čaroději a konče upíry), ale i s historickými osobnostmi (za všechny jmenuji hraběte Ungerna von Stenberga, který se vyskytl například i v Nagantech a vlčích mácích od Františky Vrbenské).

Jelikož nemá kniha čistě románovou podobu, ale je složena z povídek, které na sebe navazují a vytváří tak řetězec událostí (např. jako Špinavá práce Petra Schinka), nebudu se tu zbytečně pitvat v ději. Rozhodně ale musím zmínit fakt, že autor se velice dobře vyzná v historii a politické situaci, čímž se mu skvěle podařilo vytvořit atmosféru a přenést čtenáře zpět v čase. Ale hlavní je, že na známé historické události dokáže nabalit fantasy prvky takovým způsobem, že se z toho čtenářům rozhodně neudělá šoufl. Za všechny jmenuji jednak Martyr a za druhé pak Noc nekromantů. Ta první se točí kolem řádění düssledorvského vraha Petra Kürtena. Narazit jste na něj mohli nejen ve slavném filmu M Fritze Langa z roku 1931 (mimochodem, Bandžuch na film upomíná písničkou Ve sluji krále hor Edwarda Griega), ale i ve snímku Normal Julia Ševčíka, v němž si Kürtena střihnul ďábelský Milan Kňažko). Ta druhá pak upomíná na nikdy nevyřešený případ vraždy Otýlie Vranské. Její hlava a nohy byly roku 1933 nalezeny v kufru na bratislavském nádraží. Druhý kufr s trupem a rukama se pak našel na nádraží v Košicích. Zde udělal Bandžuch pachatelem nebezpečného nekromanta Lothara von Grebe, který hrdinovi párkrát pěkně zavaří. Mimochodem – povídka Symfonie noci pak ukazuje, že autor miluje staré filmy, protože v ní čerpá inspiraci jednoho z nejznámějších filmů o upírech.

Čtenář, který je zvyklý na to, že fantasy se odehrává v nějaké vybájené zemi, si přičtení předchozích řádků musel klepat na čelo a říkat si, že něco takového přece nemůže fungovat. Opak je ale pravdou, přátelé. Celé to šlape jako hodinky a Bandžuchovo pojetí žánru je hodně originální a prvky fantastična fungují naprosto bez komplikací. A v kombinaci s thrillerem a špionážkami to funguje ještě líp.

O to víc pak zamrzí některé nedostatky, které knize kazí jinak výborné hodnocení. Jednak je to hlavní hrdina – nevadilo mi, že to není James Bond, protože každý hrdina nemusí být bouchač s kalašnikovém v ruce, co se vrhá z akce do akce. Spíš mi vadilo, že se mu autor věnoval okrajově a většinová část děje je vnímána z pohledu jiných postav, což je docela nezvyk. Další knihu by možná stálo za to napsat jako čistý román, aby už k něčemu takovému nedošlo. Někomu pak možná bude chvilku trvat než se začte – je to proto, že čím víc se blížíme k roku 1935, tím jsou Hanklovy mise nebezpečnější a nebezpečnější, takže atmosféra houstne. Ze začátku je to hlavně o takových menších epizodách, v nichž se teprve seznamujeme s hrdinou a jeho světem. Ale pokud vytrváte, autor vás bohatě odmění. Tím si můžete naprosto jistí.

I přes zmíněné výtky je Ve službách republiky dobrou knihou a jedna z nejlepších prvotin, jaké se mi dostaly do rukou. Na pokračování se rozhodně těším, protože konec nasvědčuje, že v příštím díle půjde rozhodně ještě víc do tuhého.

Ve službách republiky
Bandžuch, Tomáš
Nakladatel: Straky na vrbě
Rok vydání: 2012
Počet stran: 645
Cena: 333 Kč

Autor: Martin Stručovský | sobota 7.4.2012 17:40 | karma článku: 7.05 | přečteno: 911x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 209 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 284 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 495 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 484

Knižní recenzent, šéfredaktor deníku Sarden. Autor detektivek Bez duše a Zavátá sněhem

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...