Co se urodilo v lednu 2012

První z řady přehledů knih z fantasy, sci-fi, hororového a detektivního žánru, které vyšly v měsíci lednu

 

Ken Bruen: Kněz

Nové Irsko se utápí v penězích a vlastní chamtivosti. Lidé přestali dávno hledat útěchu u katolické církve. Ale vražda otce Joyce, jemuž ve zpovědnici galwayského kostela kdosi usekl hlavu, otřese i těmi nejotrlejšími Iry.
Jack Taylor sám sebe vždy považoval za beznadějný případ. Navíc se ještě ani zdaleka neoklepal z nedávného těžkého traumatu. Ale nabídka nové práce mu dává šanci začít znovu. Zároveň mu zcela nečekaně svitne naděje na vyplnění jednoho dosud marného snu - získání rodiny.
Tajuplná směsice exorcismu, neodbytného pronásledování a nečekaného okouzlení ho vláká do vražedné pavučiny temných spiknutí. A na každém kroku ho provází přízrak mrtvého dítěte.
Výbušně, znepokojivě a skrnaskrz originálně zachycuje Ken Bruen tísnivou atmosféru v irské společnosti v čase velkých sociálních a ekonomických otřesů. Bruen nám podává další důkaz svého nezpochybnitelného literárního nadání.

Vydalo nakladatelství BB art

 

Vlado Ríša: Valdštejnova éra

Kroniky karmínových kamenů pokračují dobrodružným příběhem z prostředí letců, kteří bojovali za 1. světové války v rakousko-uherské armádě. Válečný pilot, potomek slavného rodu Valdštejnů, naváže na bojový věhlas svého slavného předka, Albrechta z Valdštejna. Zasvěcený pohled Vlada Ríši na málo známou historii létání v době 1. světové války přináší nejen řadu zajímavostí o letecké technice, ale i o počátcích použití letadel v tehdejších armádách. Vzdušné souboje té doby si čtenáři spojí spíše se západní frontou, s boji na území Francie a se jmény jako kapitán Bigglesworth (Biggles) nebo Baron Manfred von Richthofen (Red baron). Příběh Valdštejnova éra se odehrává naopak na italské a ruské frontě. V pozadí celého příběhu stojí záhadné karmínové kameny, jeden zasazený do prstenu a druhý v jílci meče, které získal Albrecht z Valdštejna za svého válečného tažení v Itálii a které byly po několika staletích z majetku Valdštejnů ukradeny. Pátrání po nich přivádí mladého Valdštejna nejen do řady nebezpečných situací nebo do ložnice půvabné italské šlechtičny, ale i na místa, kde ho jenom náhoda dělila od toho, aby zásadním způsobem ovlivnil budoucnost Evropy.

Vydalo nakladatelství Zoner press

Tomáš Bandžuch: Ve službách republiky

Německá Zauberdienste a rodící se jednotky SS, sovětská NKVD, maďarský upír a polská léčitelka - a mezi tím vším bývalý legionář, nekromant a agent mladé Československé republiky Petr Hankl. To je špionážní thriller z prostředí magických tajných služeb, který vás zavede do širých mongolských stepí, polského pohraničí i do ulic Prahy a Berlína. A všude tam se bude rozhodovat o osudu světa, zmítaného následky světové války, která měla zůstat válkou jedinou. Jenže ta druhá už se chystá a démoni cítí krev.

Vydalo nakladatelství Straky na vrbě

 

John le Carré: Jeden musí z kola ven

George Smiley je sice muž schopný nekonečného soucitu, ale jako špion dokáže být i cílevědomým a nemilosrdným protivníkem. Scéna, na niž vstupuje, je krajina studené války plná krtků, lampářů, lovců lebek a pouličních kejklířů, kde se lidé verbují, pálí nebo kupují do zásoby. Smiley dostává důležitý úkol: odhalit moskevského krtka, který se před třiceti lety zavrtal do samotného srdce britské špionážní služby, do Cirkusu.
Předloha špionážního filmu s Garym Oldmanem a Colinem Firthem v hlavních rolích.

Vydalo nakladatelství Mladá Fronta

 

Neil Gaiman & Al Sarrantio (eds.): Velká kniha příběhů pro XXII.století

„A co bylo dál?"

To pravé kouzlo tohohle krátkého zaklínadlo spočívá v tom, že dalo vzniknout stamilionům slov, proměnilo lidi, kteří se nikdy nepovažovali za vypravěče, v pábitele, kteří by i Šeherezádu strčili do kapsy. Anebo do kapsáře.

Stačí otevřít tuto knihu a dobrodružství začíná.

Pro Velkou knihu příběhů spojili své síly originální autor Neil Gaiman a zkušený antologista Al Sarrantonio. Vznikla tak jedna z nejzajímavějších antologií počátku 21. století se 27 příběhy. Soupis autorů obsažených v této knize je více než působivý, od hvězd současného anglosaského mainstreamu, jako jsou Roddy Doyle, Joyce Carol Oatesová, Chuck Palahniuk, Jodi Picoultová a Stewart O'Nan, až k stálicím literárního hororu a fantasy Elizabeth Handové, Dianě Wynne Jonesové, Michaelu Marshallu Smithovi, Richardu Adamsovi, Gene Wolfovi či Joe. R. Lansdaleovi. Samozřejmě nechybí povídky od samotných Editorů Neila Gaimana a Al Sarrantonia.

Vydalo nakladatelství Albatros Media – Plus

 

Brian Selznick: Hugo a jeho velký objev

Sirotek, údržbář nádražních hodin a zlodějíček Hugo žije ve zdech rušného pařížského nádraží, kde se musí skrývat a zůstat v anonymitě. Ale když ozubená kolečka Hugova světa znenadání zapadnou - podobně jako kolečka hodin, o které se stará - do koleček života poněkud zvláštní sečtělé dívky a zatrpklého starce, kterému patří stánek s hračkami v pasáži nádraží, ocitá se chlapcova skrývaná existence a jeho nejcennější tajemství v ohrožení. Záhadná kresba, zápisník střežený jako oko v hlavě, ukradený klíček, který patří k mechanickému muži, a skrytý vzkaz od Hugova otce tvoří kostru tohoto spletitého, křehkého a kouzelného příběhu plného tajemství.
Brian Selznick vytvořil 284 stran původních kreseb a kombinuje prvky obrázkové knížky, grafického románu a filmu. Jeho kniha je průlomem k nové románové formě, kterou vytváří zcela nový čtenářský zážitek. Tato kniha je úžasným mistrovským dílem novátorského vypravěče, malíře a spisovatele.

Vyjde v  nakladatelství Mladá Fronta

Edita Dufková: Zpráva z Hádu

Kosmická loď Proserpina je už takřka u cíle své cesty, ve sluneční soustavě delty pavonis, kde doufá nalézt planetu vhodnou ke kolonizaci. Třicet tisíc cestujících se probouzí z kryospánku, aby byli vzápětí postaveni před strašné zjištění - jejich loď je na kolizním kurzu s obří kometou a srážka je neodvratná.
Waco Teirange, navigátor a z nutnosti i kapitán lodi má před sebou nelehký úkol zachránit Proserpinu, osadníky i misi. Než dorazí k vysněné planetě, musí přežít ledové peklo zvané Hádes.

Napínavá a skvěle napsaná sci-fi nadané mladé autorky Edity Dufkové v sobě spojuje to nejlepší z klasiky žánru a moderních trendů. Příběh nepostrádá důmyslnou zápletku, poutavé lidské osudy, zajímavé technické poznatky a fundovaná řešení problémů.

Vyjde v nakladatelství Laser-books

 

 

-MS-

Autor: Martin Stručovský | neděle 29.1.2012 14:16 | karma článku: 6,46 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Martin Stručovský

Cizinec

1.1.2021 v 0:00 | Karma: 8,13

Martin Stručovský

Bestie, desátá kapitola

6.4.2020 v 8:38 | Karma: 5,45

Martin Stručovský

Bestie, devátá kapitola

29.2.2020 v 18:51 | Karma: 6,05

Martin Stručovský

Bestie, osmá kapitola

8.2.2020 v 16:42 | Karma: 6,86

Martin Stručovský

Bestie, sedmá kapitola

25.1.2020 v 18:08 | Karma: 7,70

Martin Stručovský

Bestie, šestá kapitola

12.1.2020 v 6:33 | Karma: 8,54

Martin Stručovský

Bestie, pátá kapitola

29.12.2019 v 8:01 | Karma: 7,68

Martin Stručovský

Bestie, čtvrtá kapitola

15.12.2019 v 21:34 | Karma: 8,51

Martin Stručovský

Bestie, třetí kapitola

1.12.2019 v 8:17 | Karma: 7,98

Martin Stručovský

Bestie, druhá kapitola

17.11.2019 v 6:53 | Karma: 9,74

Martin Stručovský

Bestie, první kapitola

4.11.2019 v 4:49 | Karma: 8,32

Martin Stručovský

Bestie, prolog

20.10.2019 v 8:15 | Karma: 8,70

Martin Stručovský

Fajn večer

4.11.2018 v 19:14 | Karma: 13,19

Martin Stručovský

Nevinná krev - Prolog

20.9.2014 v 20:01 | Karma: 8,01

Martin Stručovský

Komiksový Borgia

15.3.2014 v 13:27 | Karma: 8,27
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 492x
Knižní recenzent, šéfredaktor deníku Sarden. Autor detektivek Bez duše a Zavátá sněhem

Seznam rubrik