Martin Stručovský

Co se urodilo v únoru 2012

8. 03. 2012 19:26:15
Druhý z přehledů knih z fantasy, sci-fi, hororového a detektivního žánru, které vyšly v měsíci únoru

Štěpán Kopřiva: Asfalt (dotisk)

Žoldáci neumírají. Odcházejí do pekla, kde se spojují. Že je toto známé rčení pravdivé, se členové Kuffenbachova komanda přesvědčí po jedné nepříliš povedené akci. Jenže peklo není žádná pohádková idylka - ale temná industriální dimenze, kde jsou mrtví degradováni na mazlavou hmotu, na pouhý materiál. Svět, kde je lidská rasa jenom něco jako asfalt. Problém je v tom, že Kuffenbachovi vojáci se s touto rolí odmítnou smířit. A jelikož mají výcvik, zkušenosti i potřebnou dávku šílenství, situace se poměrně rychle zvrhne.

Pět žoldáků proti celému peklu. Noe může rovnou začít stloukat nový škuner. Protože tenhle svět utone v krvi.

Žoldáci neumírají. Odcházejí do pekla, kde se spojují.

Že je toto známé rčení pravdivé, se členové Kuffenbachova komanda přesvědčí po jedné nepříliš povedené akci. Jenže peklo není žádná pohádková idylka - ale temná industriální dimenze, kde jsou mrtví degradováni na mazlavou hmotu, na pouhý materiál. Svět, kde je lidská rasa jenom něco jako asfalt. Problém je v tom, že Kuffenbachovi vojáci se s touto rolí odmítnou smířit. A jelikož mají výcvik, zkušenosti i potřebnou dávku šílenství, situace se poměrně rychle zvrhne.

Pět žoldáků proti celému peklu.
Noe může rovnou začít stloukat nový škuner.
Protože tenhle svět utone v krvi.

Susan Hill: Žena v černém

Pyšný a osamělý Dům u Úhořího močálu vévodí slaným, větrem bičovaným mokřinám, přes něž vede cesta po hrázi s nezvyklým názvem Devět životů. Mladý londýnský právník Arthur Kipps, který je vyslán na pohřeb jediné obyvatelky domu, však netuší, jaká tragická tajemství se za zavřenými okenicemi skrývají.
Teprve když zahlédne vyzáblou mladou ženu, od hlavy k patě oděnou v černém, začne se ho zmocňovat plíživý pocit nejistoty, který ještě posilují podivné poznámky místních obyvatel a neochota mu cokoli bližšího sdělit.
Kdo je ona tajemná dáma a co má společného s hrůznými událostmi, které se ve zdech opuštěného sídla a kolem něj odehrály - či snad odehrávají dodnes?

To nejlepší, co bychom mohli očekávat do viktoriánského románu, překvapivě nalezneme v příběhu soudobé moderní autorky. Sugestivní atmosféru prastarých anglických sídel, zlověstných opuštěných slatin, hřbitovů a všudypřítomné mlhy, lidské zoufalství a vášně sahající až za hrob, to všechno vás vtáhne do sebe - jako náruč bezedných močálů, která sevře a nepustí. Ale při rozsvícené lampě a se sklenkou něčeho dobrého je přece příjemné se trochu bát, co říkáte?
Hlavní roli právníka Arthura Kippse ve stejnojmenném filmu ztvárnil Daniel Radcliffe, známý veřejnosti především jako Harry Potter. Režie se ujal James Watkins (Jezero smrti), novelu pro filmové plátno upravila scenáristka Jane Goldmanová (Hvězdný prach).

Jean Van Hamme & Grzegorz Rosinski: Thorgal: zrazená čarodějka

V roce 1976 se polský kreslíř Grzegorz Rosiński spojil s významným belgickým scenáristou Jeanem Van Hammem, aby vytvořili společný komiks. Oba měli slabost pro Vikingy, a tak Van Hamme napsal příběh z raně středověkého Norska, který pod názvem Zrazená čarodějkavyšel v roce 1977 na pokračování v belgickém týdeníku Tintin. Vyprávění plné odkazů na severskou mytologii líčilo dobrodružství mladíka jménem Thorgal, který se má proti své vůli stát nástrojem pomsty rusovlasé čarodějky.

Olga Gromyko: Povolání: Zaklínačka

Představte si, že jste vládcem upírského panství a záhadná krvelačná obluda likviduje vaše obyvatele, jako by se nechumelilo. Požádáte o pomoc zdatné mágy, ale i oni dopadnou neslavně... netvor si je dá všechny k večeři. Navíc se lidé z okolních měst tváří už dost nakysle, protože se pověst o vražedném netvorovi šíří rychlostí blesku a jako upír máte už tak dost pochroumanou image.
Obrátíte se tedy na svého dávného přítele, mistra vyučujícího na Vysoké škole magie, věštění a bylinářství. Ten pomoc přislíbí... ale místo sebe pošle pouhopouhou studentku. Adeptku praktické magie, drzou osmnáctiletou holku. Nezoufejte, zmíněnou je Volha Redná, zaklínačka par excellence!
Volha má obrovský talent pro magii, je důvtipná, ale také sarkastická a někdy až příliš upřímná. Jen tak se něčeho nezalekne. Avšak stačí tohle všechno k tomu, aby odhalila a zneškodnila krvežíznivou obludu, přežila ve zdraví pobyt na panství plném upírů a navíc stihla napsat dobrou zápočtovou práci?


Autor: Martin Stručovský | karma: 5.88 | přečteno: 490 ×
Poslední články autora