Martin Stručovský

Ve službách republiky je zdařilým mixem fantasy a thrilleru

7. 04. 2012 17:40:41
Německá Zauberdienste a rodící se jednotky SS, sovětská NKVD, maďarský upír a polská léčitelka - a mezi tím vším bývalý legionář, nekromant a agent mladé Československé republiky Petr Hankl. To je špionážní thriller z prostředí magických tajných služeb, který vás zavede do širých mongolských stepí, polského pohraničí i do ulic Prahy a Berlína. A všude tam se bude rozhodovat o osudu světa, zmítaného následky světové války, která měla zůstat válkou jedinou. Jenže ta druhá už se chystá a démoni cítí krev. (anotace)

Se spisovatelem Tomášem Bandžuchem jsem se poprvé setkal v roce 2008 prostřednictvím knihy Drakobijci X. Jedná se o sborník, v němž vycházely ty nejlepší práce ze soutěže O železnou ruku lorda Trollslayera. Bandžuch se tenkrát umístil na skvělém 4. místě s povídkou Noc nekromantů. Nutno podotknout, že dílo mě tenkrát hodně oslovilo a já byl zvědavý, co bude následovat. Odpověď přišla hodně brzy, když kuloáry proběhla informace o chystané knížce, která se bude stejně jako Noc nekromantů, odehrávat za první republiky a bude mít stejného hlavního hrdinu. Že se nejednalo o pouhé sliby svědčí fakt, že kniha je už tři měsíce k dostání na knihkupeckém trhu a protože nejsem žádný škrt, rád bych se s vámi podělil o své dojmy.

Jak už nadpis napovídá, nese kniha název Ve službách republiky a její děj se odehrává (jak rovněž název napovídá) za první republiky. Průvodcem na tomhle retro výletě nám bude nekromant a bývalý legionář Petr Hankl. S ním se poprvé setkáme ve Vladivostoku roku 1920, kdy se z něj stane velice schopný nekromant. Od této chvíle ho budeme provázet na každém kroku a v jeho společnosti dojdeme až do roku 1935. Kromě Vladivostoku se ocitneme i v Berlíně, Praze a na Slovensku. Na všech zmíněných místech se dostane hlavní hrdina do kontaktu nejen s nadpřirozenými bytostmi (počínaje čaroději a konče upíry), ale i s historickými osobnostmi (za všechny jmenuji hraběte Ungerna von Stenberga, který se vyskytl například i v Nagantech a vlčích mácích od Františky Vrbenské).

Jelikož nemá kniha čistě románovou podobu, ale je složena z povídek, které na sebe navazují a vytváří tak řetězec událostí (např. jako Špinavá práce Petra Schinka), nebudu se tu zbytečně pitvat v ději. Rozhodně ale musím zmínit fakt, že autor se velice dobře vyzná v historii a politické situaci, čímž se mu skvěle podařilo vytvořit atmosféru a přenést čtenáře zpět v čase. Ale hlavní je, že na známé historické události dokáže nabalit fantasy prvky takovým způsobem, že se z toho čtenářům rozhodně neudělá šoufl. Za všechny jmenuji jednak Martyr a za druhé pak Noc nekromantů. Ta první se točí kolem řádění düssledorvského vraha Petra Kürtena. Narazit jste na něj mohli nejen ve slavném filmu M Fritze Langa z roku 1931 (mimochodem, Bandžuch na film upomíná písničkou Ve sluji krále hor Edwarda Griega), ale i ve snímku Normal Julia Ševčíka, v němž si Kürtena střihnul ďábelský Milan Kňažko). Ta druhá pak upomíná na nikdy nevyřešený případ vraždy Otýlie Vranské. Její hlava a nohy byly roku 1933 nalezeny v kufru na bratislavském nádraží. Druhý kufr s trupem a rukama se pak našel na nádraží v Košicích. Zde udělal Bandžuch pachatelem nebezpečného nekromanta Lothara von Grebe, který hrdinovi párkrát pěkně zavaří. Mimochodem – povídka Symfonie noci pak ukazuje, že autor miluje staré filmy, protože v ní čerpá inspiraci jednoho z nejznámějších filmů o upírech.

Čtenář, který je zvyklý na to, že fantasy se odehrává v nějaké vybájené zemi, si přičtení předchozích řádků musel klepat na čelo a říkat si, že něco takového přece nemůže fungovat. Opak je ale pravdou, přátelé. Celé to šlape jako hodinky a Bandžuchovo pojetí žánru je hodně originální a prvky fantastična fungují naprosto bez komplikací. A v kombinaci s thrillerem a špionážkami to funguje ještě líp.

O to víc pak zamrzí některé nedostatky, které knize kazí jinak výborné hodnocení. Jednak je to hlavní hrdina – nevadilo mi, že to není James Bond, protože každý hrdina nemusí být bouchač s kalašnikovém v ruce, co se vrhá z akce do akce. Spíš mi vadilo, že se mu autor věnoval okrajově a většinová část děje je vnímána z pohledu jiných postav, což je docela nezvyk. Další knihu by možná stálo za to napsat jako čistý román, aby už k něčemu takovému nedošlo. Někomu pak možná bude chvilku trvat než se začte – je to proto, že čím víc se blížíme k roku 1935, tím jsou Hanklovy mise nebezpečnější a nebezpečnější, takže atmosféra houstne. Ze začátku je to hlavně o takových menších epizodách, v nichž se teprve seznamujeme s hrdinou a jeho světem. Ale pokud vytrváte, autor vás bohatě odmění. Tím si můžete naprosto jistí.

I přes zmíněné výtky je Ve službách republiky dobrou knihou a jedna z nejlepších prvotin, jaké se mi dostaly do rukou. Na pokračování se rozhodně těším, protože konec nasvědčuje, že v příštím díle půjde rozhodně ještě víc do tuhého.

Ve službách republiky
Bandžuch, Tomáš
Nakladatel: Straky na vrbě
Rok vydání: 2012
Počet stran: 645
Cena: 333 Kč

Autor: Martin Stručovský | karma: 7.05 | přečteno: 911 ×
Poslední články autora