RECENZE: Dračí řád: Času navzdory

4. 05. 2013 21:34:17
"Desítka nejlepších fantasy povídek si probojovala cestu soutěží O Dračí řád až do tohoto sborníku, který čtenáře polapí ve spárech tajemných příběhů, napětí a všudypřítomné magie." (výňatek z anotace)

Literární soutěž O dračí řád je sice mladá (má za sebou teprve třetí ročník), ale těší se veliké oblibě. Do posledního ročníku, jehož uzávěrka byla na konci roku 2012, dorazilo kolem 80 povídek. Pořádající web Mfantasy navíc kromě kategorie fantasy přidal minulý rok i (ve spolupráci se sesterským SCIFI-ZINEM) kategorii sci-fi, čímž soutěž získala na mnohem větší atraktivitě.
V porotě vedle redaktorů obou webů zasedají také známé spisovatelky (Františka Vrbenská, Karolina Francová) a zástupci nakladatelství Gorgona a Zoner Press.

Právě druhé jmenované nakladatelství vydalo koncem ledna sborník nejlepších povídek z ročníku 2011.

Kniha nese (podle jména vítězné povídky) podtitul Času navzdory. Ale mnohem vhodnější by byl třeba název Dámská jízda. Když se totiž podíváte na obsah, zjistíte, že dámy jsou v převaze. Kladu si otázku, co stojí za tímhle velkým obratem. Nečekaný úspěch S. Meyrové a jejího Stmívání asi ne. Na třpytící se upíry, vyznávající lásku krásným slečnám, jsem nenarazil. Nicméně všechny autorky autorům ukazují, zač je toho loket a dokazují, že i z ženské představivosti mohou vzejít skvělé příběhy.

Ze všech povídek nejvíc zaujme právě ta vítězná. Času navzdory Růženy Pískové je historická fantasy a popisuje milostný vztah prince Soběslava a benátské zrcadelnice. Celý text je prodchnut obrovským smutkem, který na čtenáře dýchá z každé stránky. To vše podtrhuje parádní práce s jazykem.

Tma je jen černá Petry Slovákové vypráví o mladé konstruktérce parních draků, která ale poruší zákaz nejvyšší – jeden z výrobků vyzkouší. Za trest ji čeká noční výprava na pole, kde má vyřešit jistý problém. Ale nebude na to sama. Slečná Slováková perfektně pracuje s prostředím a postavami. Především jí nechybí nápady, které dokáže bez problému prodat.

To Cena svobody Jany Poláčkové mi zase připomněla první texty ze světa Vegaše populárního českého spisovatele Miroslava Žambocha. Text v sobě mixuje prvky fantasy a sci-fi, jenže zážitek kazí několik věcí. Předně to byla (na můj vkus) přílišná popisnost, spousta cizích pojmů (z nichž jsem pochopil, že text je pravděpodobně součástí nějakého většího světa) a místy jsem ztrácel přehled o postavách. Jenže hlavní oblastí slečny Poláčkové jsou, stejně jako u slečny Slovákové, nápady. A ty jsou parádní.


Modlitba k dračímu bohu Kateřiny Růžičkové představuje pravděpodobně nejoriginálnější povídku z knihy, navíc s báječnou pointou. Dokonalá ukázka toho, co se dá vytěžit z jednoho obyčejného motivu o přání.

Ovšem i pánové se činili a ukázali, že umí. Z trojice autorů si nejlíp vedl Tomáš Heveroch se svojí Pohádkou na dobrou noc. Musím se přiznat, že nic šílenějšího jsem už dlouho nečetl a pokud jste si mysleli, že pohádky jsou dokonale out, pak vás pan Heveroch vyvede z omylu. A doufám, že někdo ze studia Dreamworks umí česky a tuhle povídku už má přečtenou. Tady by totiž mohli najít vhodného nástupce za Shreka.

Pokud se pan Heveroch držel lajny humoristické fantasy, pak jeho kolega Johan Justoň využívá v Samotě kulisy historické fantasy. Ale přidává i hororové a mystické prvky. Ve výsledku to sice připomíná menší guláš, který ale chutná dobře a má svoji atmosféru.

Se sborníky je to, ostatně jako s knihami, velmi složité. Každému se líbí něco jiného a mně zaujaly právě tyto zmíněné povídky. Což samozřejmě neznamená, že by ty zbylé byly špatné. Ostatně zkuste sami a uvidíte. Dračí řád je zatraceně povedený a určitě vás, stejně jako mě, mile překvapí. Autorům závěrem přeji mnoho úspěchů do budoucna a doufám, že si od nich jednou přečtu nějaký román. Nakročeno k tomu mají dobře.

Seznam povídek:

- Jana Poláčková: Cena svobody
- Petra Slováková: Tma není jen černá
- Růžena Písková: Času navzdory
- Alžběta Bílková: Mágův nástupce
- Anna Mudrochová: Metamorphosis
- Kateřina Růžičková: Modlitba k dračímu bohu
- Monika Leová: Ohnivá horečka
- Tomáš Heveroch: Pohádka na dobrou noc
- Jan Gálik: Posledné želanie
- Johan Justoň: Samota
- Karolina Francová: Zaslíbený

Dračí řád: Času navzdory
Páleník, Ondřej (ed.) - Fruhwirtová, Hana (ed.)

Nakladatel: Zoner Press
Obálka: Kateřina Perglová
Redakce: Pavel Kristián, Hana Fruhwirtová
Rok vydání: 2013
Počet stran: 194
Rozměr: 145 x 210
Provedení­: paperback
Cena: 149 Kč

Autor: Martin Stručovský | sobota 4.5.2013 21:34 | karma článku: 8.19 | přečteno: 471x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 236 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 484

Knižní recenzent, šéfredaktor deníku Sarden. Autor detektivek Bez duše a Zavátá sněhem

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...