Martin Stručovský

Komiksový Borgia

15. 03. 2014 13:27:29
Renesance v očích mnohých z nás představuje dobu, kdy bylo lidstvo na vzestupu. Aby taky ne – středověk byl drsný, špinavý, studený a hlavní slovo měla církev. Ale renesance? Slunce, teplo, návrat k antice a důraz na antropocentrismus; doba, která sebou přináší spoustu vynálezů. Většině lidí se při slově renesance vybaví Itálie a osobnosti jako Da Vinci nebo Botticelli. Ale také Borgia, o němž bude řeč na následujících řádcích.

Už je to pár měsíců, co komiksové nakladatelství Crew vypustilo v rámci svojí edice Mistrovská díla evropského komiksu na český trh grafický román Borgia. Při jeho čtení si čtenáři kladoucí důraz na historickou věrohodnost budou pravděpodobně trhat vlasy. Komiks se totiž v některých věcech od historie odchyluje, jak se ostatně dozvíte ze zasvěceného doslovu. Což ale rozhodně nebude vadit komiksovému čtenáři, který je zvyklý na věci jako nahota, sex a scény plné násilí. Třeba co se týče násilí, je Borgia v porovnání s takovým Punisherem, slabým čajíčkem.

Borgia. Každý, kdo ve škole při hodinách nespal anebo alespoň zná seriál s Jeremy Ironsem, ví, o co tu běží. Ano, běží tu o moc. A taky o vzestup a pád Rodriga Borgii a jeho rodiny. Upřímně – Rodrigo Borgia je parchant, který se chce stát papežem a pro tenhle cíl se nebojí prodat duši ďáblu, respektive sáhnout po nekalých praktikách, aby se mu to povedlo. Jeho nejlepšími kámoši se stávají jed, nůž, uplácení a vydírání. S jejich pomocí boduje a stává se papežem Alexandrem VI. Jenže to zároveň znamená nutnost si udržet papežský stolec a spoustu nových nepřátel. Jediný na koho se tak papá Borgia může se spolehnout, je jeho rodina, které neváhá využít pro dosažení vlastních cílů.


Po příběhové stránce to možná Borgia nevytrhne, jenže Jodorowsky všechny postavy vykreslil po stránce psychologie naprosto věrohodně a před vás tak vystoupí banda menších psychopatů, kteří nemají takřka žádné zábrany. Podle mě ale Borgia nestojí primárně na příběhu, ten pro mě byl v tomhle ohledu takovým milým bonusem. Kdepak. U Borgia jde mnohem víc o Manarovu kresbu, která je skutečně dech beroucí. Manarova kresba si čtenáře získá hned během několika stran a donutí ho, aby si ji pořádně prohlédl. A vůbec mu nebude vadit, že se zrovna jedná o erotické výjevy, které Manara skutečně umí.

Takže komu Borgia doporučit? Všem čtenářům, kteří se chtějí u čtení pobavit, užít si dobrou kresbu a na chvíli poznat renesanci z její temnější stránky.

Borgia

Alexandro Jodorowsky & Milo Manara

Nakladatel: Crew
Překlad: Richard Podaný
Obálka: Milo Manara
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2013
Počet stran: 212
Rozměr: 190 x 260
Cena: 549 Kč/789Kč

Autor: Martin Stručovský | karma: 7.82 | přečteno: 322 ×
Poslední články autora