Potřetí do města čarodějů. Tentokrát v rytmu jazzu.

12. 10. 2014 18:56:32
Čarodějové. Jazzová hudba. To a mnohem více najdete ve třetím dílu série Erilian.

O Erilianu, respektive jeho prvním díle (Město čarodějů) jsem tu psal někdy minulý rok. Krátce po jedničce se mi do spárů dostal díl druhý (Kouzla na obzoru), tenkrát jsem byl ale líný dělat na něj recenzi. No a teď je tu trojka s podtitulem Střípky hvězd, která vyšla před půl rokem v nakladatelství Cooboo. Tentokrát jsem se rozhodl raději recenzi napsat dřív, než budu chtít jako pohádkový Honza zalézt na pec a nic nedělat.


Pokud jste se s Erilianem Terezy Janišové ještě nesetkali, pak vězte, že je to série velmi netradiční. Jasně – i tady najdete propriety, které jsou pro fantasy literaturu typické. Předně je to zajímavý fikční svět s vlastními zákony, který si autorka vymyslela a dostala na papír. Dál jsou to různé fantasy bytosti, mezi nimiž nechybí čarodějové, kteří jsou, jak možná názvy prvních dvou dílů napověděly, ústředními postavami celého cyklu. A v neposlední řadě je to samozřejmě chytlavý příběh, který čtenář louská s napětím od první do poslední stránky. Nyní tedy nastává chvíle odpovědět na položenou otázku – v čem je celá série Terezy Janišové netradiční? Formou. Celá trilogie totiž vypráví příběh jedné kouzelnické rodiny (s trochou nadsázky by se dalo říct, že je to taková Sága rodu Forsytů na fantasy způsob), respektive generace tří dívek/žen. V Městě čarodějů (první díl) je hlavní hrdinkou Kiara, ve druhém díle (Kouzla na obzoru) ji ale v hlavní roli střídá její dcera Zia, která je, jak hádáte správně, ve třetím díle (Střípky hvězd) nahrazena vlastní dcerou Fínkou. Všechny tři hlavní hrdinky mají nadání pro nějaké umění, všechny tři mají rády dobrodružství a všechny tři se většinou dostanou do pěkné šlamastyky. Především ve druhém díle je vidět kontrast mezi Kiarou a Ziou – matka jako kdyby najednou neměla pochopení pro dceřina mladistvá dobrodružství a zapomněla jaké to je, když jste mladý a chcete si užívat života. Ostatně během četby aktuální části mě napadlo, jestli ta série není především o rodině a o tom, že mít velkou rodinu, je ten největší dar, jakého se může člověku dostat.

Čím se ještě série vyznačuje, je jakési střídání historických epoch. A protože Kouzla na obzoru nejvíce evokovala viktoriánskou Anglii, tak Střípky hvězd jsou stylizované do retra 20. století. Celé město Erilian jako kdyby se od poslední návštěvy změnilo mávnutím kouzelného proutku. Ulicemi města se táhnou koleje, po kterých se prohánějí tramvaje, v klubech hraje jazzová hudba, pánové chodí v oblecích a dámy v krásných šatech. A v téhle době se odehrává příběh mladé Fínky, která se umí skvělá ohánět dýkami, hraje na housle a právě nastupuje na univerzitu, aby studovala magii. A za nocí se toulá po městě v převleku, aby hrála tajemnou Hru – placebo, díky němuž rozbijí alespoň trochu nudnou realitu všedního dne. Jenže jak už to tak bývá, dobrodružství si člověka vždycky najde...

Spisovatelka Tereza Janišová se od prvního románu neuvěřitelně vypsala. Nyní má skutečně vybroušený styl a má dar vyprávět. Má dar vyprávět poutavě a chytnout si čtenáře hned na první stránce. Jenže v některých momentech je vidět, že jí mantinely, které si ve svém světě nastavila, už nestačí a musí se krotit, aby nerozbila na padrť kouzelnou auru, která ho naplňuje. To se jí naštěstí daří dobře, ale nezbývá než doufat, že Janišová příště přijde s něčím, kde se bude moct rozjet tak, jak by si přála. Ačkoliv poslední stránky Střípků hvězd nasvědčují tomu, že nás minimálně ještě jedna výprava do tohohle světa kouzel v budoucnu čeká. Na každý pád ale Janišová napsala svoji nejlepší knížku a bude teď zajímavé sledovat, s čím přijde příště. Osobně se nemůžu dočkat.

Střípky hvězd
Janišová, Tereza
Nakladatel: Albatros Media - CooBoo

Obálka: Petr Vyoral
Redakce:
Rok vydání: 2014
Počet stran: 320
Rozměr: 150 x 210
Provedení­: hardback
Cena: 269 Kč

Autor: Martin Stručovský | neděle 12.10.2014 18:56 | karma článku: 6.07 | přečteno: 238x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 249 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 484

Knižní recenzent, šéfredaktor deníku Sarden. Autor detektivek Bez duše a Zavátá sněhem

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...