Martin Stručovský

Jet: Zrada... není nic horšího, než naštvaná matka s vražednými schopnostmi

29. 02. 2016 18:07:10
V minulém díle Jet procitla a vypořádala se s problémy, které ji ohrožovaly na životě. Teď už chce jen získat zpátky svou dceru a žít normální život. Jenže to nepůjde tak úplně snadno.

V minulém díle Jet procitla a vypořádala se s problémy, které ji ohrožovaly na životě. Teď už chce jen získat zpátky svou dceru a žít normální život. Jenže to nepůjde tak úplně snadno.

Jsou tu totiž ještě stále lidé, kteří by rádi využili Jetiných smrtonosných schopností a Jet je tak doslova přinucena vydat se na další misi. Na té nejnovější tentokrát musí zlikvidovat renegátského agenta a dostat zpátky ukradnuté diamanty. Skoro až zdánlivě jednoduchý příběh ale Russell Blake pořádně vytunil a přichystal pro svou hrdinku a čtenáře několik překvapení, která vám zcela určitě vyrazí dech.

Pokud bylo něco pro Jet: Procitnutí naprosto typické, pak to byla obrovská rychlost, s jakou jste otáčeli při čtení stránky. A tuhle vlastnost si uchovala i Jet: Zrada. I tahle knížka je skvěle napsaná, takže zase budete mít pocit, že jedete na horské dráze. Ovšem Procitnutí a Zrada jsou knihy odlišné jako den a noc. Ano, jak jsme řekli, hlavním atributem obou knih je jejich obrovská čtivost, ale... zatímco Procitnutí bylo především akčním thrillerem, pak Zrada je jiná.

Ani ve Zradě nepřijdete o akční scény, ale tentokrát je jich akorát. Blake se totiž ve Zradě daleko víc soustředil na Jetinu psychologii a dal si práci, aby svou hrdinku pořádně psychologicky vyprofiloval a především ukázal, že pod maskou zabijáka je jen obyčejná žena, která cítí emoce. Zkrátka ukázal, že Jet není vraždící stroj. Aby Blake psychologii a empatii hrdinky podtrhl, umístil část děje do Bangkoku, kde je na denním pořádku prostituce, v níž figurují i děti. Autor sice v závěru knihy podotýká, že celá kniha je výsledkem jeho představivosti. Nicméně Blake líčí celé prostředí prostituce tak přesvědčivě, že si budete připadat jako v nefalšovaném pekle a bude se vám místy dělat dost nevolno. Psychologie pak jde ruku ruce s vybudováním vztahů mezi Jet a lidmi, s nimiž přijde do interkací. Obzvlášť jednu z nových postav si zcela jistě zamilujete.

Jet: Zrada se zatraceně povedla. Má čtivý příběh, skvělou hrdinku a věřte mi, že po konci, který Blake připravil, budete třetí díl vyhlížet hodně netrpělivě. Za sebe můžu říct, že mám po dlouhé době nového oblíbeného autora a novou oblíbenou sérii. Myslím, že to mluví za všechno.

Russell Blake

Jet: Zrada

Vydal: Mystery Press & Fantom Print
Překlad: Helena Dvořáková
Počet stran: 304
Cena: 289 Kč

Autor: Martin Stručovský | karma: 5.35 | přečteno: 261 ×
Poslední články autora